Hartikol – Crveni pirinač

Suvi ekstrakt fermentisanog crvenog pirinča

Crveni pirinač tradicionalno se koristio u kineskoj ishrani kao dodatak jelima, napitcima i kozmetičkim preparatima, ali i kao lek. Ovo je ustvari kvalitetan beli pirinač podvrgnut fermentaciji gljivicama Monascus purpureus iz koga se dobija ekstrakt vrlo bogat raznim oblicima aktivnih supstanci, koje su nazvane monakolini, a koje su prirodni statini odnosno inhibitori enzima odgovornog za sintezu holesterola.

Crveni pirinač je izvor monakolina K koji doprinosi normalnom održavanju holesterola u krvi. U medicinske svrhe koristi se i za jačanje rada slezine, popravljanje probave kao i popravljanje cirkulacije krvi.
Od vremena Ming dinastije (1368 – 1644) uvršten je u kineske spise o lekovitim sredstvima kao stimulans cirkulacije krvi, i tada je zabeleženo da je to lek za stomačne probleme, cirkulaciju krvnih sudova, kao i opšte zdravlje stomaka. Tradicionalni kineski lekari su ga zato koristili za jačanje srca i tankog creva, i dovođenje celokupnog organizma u balans. Savremena istraživanja su pokazala da se već nakon 8 nedelja uzimanja crvenog pirinča koncentracija ukupnog holesterola smanjuje za 22 odsto, LDL holesterola za 28, triglicerida za 32, dok koncentracija HDL holesterola raste za 20 odsto.

Istraživanje na gotovo 5000 kineskih pacijenata koji su preboleli srčani udar pokazalo je da delimično pročišćen ekstrakt kineskog crvenog pirinča ima pozitivan efekat na zdravlje srca.