Suvi ekstrakt fermentisanog crvenog pirinča
Crveni pirinač tradicionalno se koristio u kineskoj ishrani kao dodatak jelima, napitcima i kozmetičkim preparatima, ali i kao lek. Ovo je ustvari kvalitetan beli pirinač podvrgnut fermentaciji gljivicama Monascus purpureus iz koga se dobija ekstrakt vrlo bogat raznim oblicima aktivnih supstanci, koje su nazvane monakolini, a koje su prirodni statini odnosno inhibitori enzima odgovornog za sintezu holesterola.
Crveni pirinač je izvor monakolina K koji doprinosi normalnom održavanju holesterola u krvi. U medicinske svrhe koristi se i za jačanje rada slezine, popravljanje probave kao i popravljanje cirkulacije krvi.
Od vremena Ming dinastije (1368 – 1644) uvršten je u kineske spise o lekovitim sredstvima kao stimulans cirkulacije krvi, i tada je zabeleženo da je to lek za stomačne probleme, cirkulaciju krvnih sudova, kao i opšte zdravlje stomaka. Tradicionalni kineski lekari su ga zato koristili za jačanje srca i tankog creva, i dovođenje celokupnog organizma u balans. Savremena istraživanja su pokazala da se već nakon 8 nedelja uzimanja crvenog pirinča koncentracija ukupnog holesterola smanjuje za 22 odsto, LDL holesterola za 28, triglicerida za 32, dok koncentracija HDL holesterola raste za 20 odsto.
