Preporuke za poboljšanje vrednosti holesterola

Preporuke za poboljšanje vrednosti holesterola

 DAVATI PREDNOST KORISTITI UMERENOKORISTITI POVREMENO U OGRANIČENIM KOLIČINAMA
 
ŽITARICE
 

Integralne žitarice

 
Hleb
 
Kolači, mafini, pite, kroasani
 
POVRĆE
 
Sveže i kuvano povrće
 
Krompir
Povrće pripremljeno sa puterom ili pavlakom
 
MAHUNARKE
Sočivo, pasulj, grašak, leblebije, zrna soje
 
VOĆE
 
Sveže ili zamrznuto voće
Suvo voće, žele, džem, konzervirano voće, sorbeti, sladoledi na štapiću,

voćni sok

 
SLATKIŠI I ZASLAĐIVAČI
Zaslađivači bez kalorijaSaharoza, med, čokolade, bomboneKolači, sladoledi, fruktoza, bezalkoholna pića
 
MESO I RIBA
 
Nemasna i masna riba, živinsko meso bez kožice
Nemasni odresci junetine, jagnjetine, svinjetine, morski plodovi, ostrigeKobasice, salame, slanina, sušena rebra, viršle
 
MLEČNI PROIZVODI I JAJA
 
Obrano mleko i jogurt
Mleko sa manjim procentom masti, nemasni sir i drugi nemasni mlečni proizvodi, jaja 
Kačkavalj, pavlaka, punomasno mleko i jogurt
 
MASNOĆE KOJE SE KORISTE U PRIPREMI HRANE I PRELIVI
Sirće,senf, nemasni preliviMaslinovo ulje, ne-tropska biljna ulja, margarini sa manje masti, prelivi za salate,majonez,kečapMargarini sa transmastima i punomasni margarini (bolje je izbegavati ih), palmino i kokosovo ulje, puter, mast, masnoća od slanine
 
ORAŠASTI PLODOVI, SEMENKE
Sve nesoljeno (osim kokosa)Kokos
 
NAČIN PRIPREME HRANE
Priprema na roštilju, kuvanjeBrzo prženje u voku, pečenje 
Prženje u dubokom ulju

2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias; European Heart Journal (2016) 37, 2999–3058; doi:10.1093/eurheartj/ehw272